De schoonheid van klassieke Romeinse schepen

Er was een reden waarom de Romeinen de Middellandse Zee “Mare Nostrum”, onze zee, noemden, Op het hoogtepunt van hun expansie was vrijwel de gehele kuststreek en de achterlanden van alle gebieden aan de Middellandse Zee in Romeinse handen. Maar ook een groot deel van Groot-Brittannië was inmiddels veroverd. Romeinse schepen in een goed georganiseerde militaire vloot zijn hiervoor van groot belang geweest.brass-ship-model

In 1972 werden in de bodem bij Zwammerdam maar liefst 21 Romeinse vrachtschepen gevonden. Vrachtvervoer per schip was dé belangrijkste wijze waarop Romeinen met verre landen handel dreven. Uiterst belangrijk voor de steeds toenemende bevolking van Rome waren de graanschapen die af en aan voeren tussen het Italische schiereiland en Alexandrië in Egypte. En op zee was de heerschappij van de Romeinse vloot onbetwist.

De Romeinen hebben het maken van goede schepen vooral geleerd van hun grootste tegenstanders, de Cathagers van Hannibal. Na de Tweede en Derde Punische oorlog werd Rome dé grootmacht in Europa, Noord-Afrika en Klein-Azië. En wie modellen van Romeinse schepen ziet, wordt gegrepen door hun schoonheid en de macht die van ze uitstraalt.

Romeinse vrachtschepen konden een tot drie zeilen hebben, alle rechthoekig. Het bekendste Romeinse schip is de militaire trireem. Een zeilschip dat ook gebruik maakte van roeiende slaven, die per drie vastgeklonken zaten aan een roeispaan. Vlak onder de boeg had een trireem een stormram, om vijandelijke schepen te doorboren.

Modellen van triremen en andere Romeinse schepen zijn zowel als kant-en-klaar model te krijgen, of in de vorm van een modelbouwdoos. Je kunt een model van een Romeins schip zowel als plastic model bouwen, of kiezen voor het veel authentiekere hout. Wil je een Romeins schip als houten model, neem er dan beslist de tijd voor en besteed veel aandacht aan kleine details als touwen en het uiterlijk van de zeilen. Uiteindelijk heb je dan een model waarnaar je blijft kijken, omdat de vele eeuwen tussen ons en hun glorietijd ineens lijken te vervagen.