Welkom op de website van Vaargroep Rijnmond. Deze website gaat over verschillende soorten modelbouw en de geschiedenis ervan. Dus als je wat meer wilt weten over modelbouw, lees dan zeker een van de andere artikels op de website.

Modelbouw wordt vaak gebruikt om professionele modellen te maken voor architecten en productontwikkelaars zodat zij een beeld kunnen krijgen van hun ontwerpen. Deze manier van productontwikkeling gaat al lang mee, maar wordt nog steeds uitvoerig gebruikt. Ook bij de militaire productontwikkeling wordt dit steeds meer en meer gebruikt omdat dit goedkoper is dan telkens een nieuw prototype te maken. Zo kunnen de eerste iteraties overgeslagen worden en kan er een hele hoop geld worden bespaard.

Vlieg-, vaar- en voertuigen worden ook zeer vaak als hobby nagebouwd en verzameld. Dit gebeurd vaak individueel maar steeds vaker ook in speciale verenigingen. Zo wordt het ook een sociale activiteit.

Modelbouw heeft de laatste jaren een sterke opkomst gekend, alhoewel het op recreatief vlak op hetzelfde niveau blijft hangen, floreert modelbouw op professioneel niveau. Veel bedrijven maken uitgebreide schaalmodellen van hun product die bijna dezelfde functies hebben als het toekomstige eindproduct, dit is impressionant omdat men de gebruikte technologie in een veel kleiner model moet steken. Men kan zich dan natuurlijk wel afvragen of men dit nog modelbouw kan noemen, aangezien men onder modelbouw geen functionaliteiten in het model verwacht.

Als je nog meer wilt weten over modelbouw, kijk dan gerust even rond op deze website waar je nog meer artikels vindt over de geschiedenis etc. van modelbouw.