Modellen van schepen uit de Tweede Wereldoorlog

Iedereen heeft wel familieleden die de oorlogsjaren hebben meegemaakt. Hoewel de direct betrokkenen er vaak minder snel over willen praten, kent elke familie zijn eigen specifieke historie uit de allesomvattende en alles veranderende periode tussen 1939 en 1945. De belangstelling voor zowel de misdaden als de heldendaden uit de Tweede Wereldoorlog blijft levend, ook bij de jongere generatie, die hopelijk nog lang van “na de oorlog” mag blijven. Uit films en documentaires kennen we de typische vliegtuigen en tanks die het verloop van de strijd zo ingrijpend hebben be├»nvloed. Misschien zijn ze een beetje ondergesneeuwd, maar ook oorlogsschepen hebben een cruciale rol vervuld, niet alleen bij de strijd in Europa, maar zeker in de Stille Oceaan. Modelschepen houden deze geschiedenis levend.QM2_03

Wie interesse heeft in de jacht op de Bismarck, de Slag in de Java Zee, Pearl Harbour en de Slag om Midway, kan al heel lang de belangrijkste schepen nabouwen als model. Wie een goed overzicht wil krijgen van de belangrijkste schepen uit de Tweede Wereldoorlog, kan bij een aantal gerenommeerde fabrikanten van modelbouwschepen prima terecht. Als je wilt beginnen om een collectie modelbouwschepen aan te leggen, is het verstandig om twee dingen tegen elkaar af te wegen. Allereerst moet je uitgaan van je beschikbare ruimte. Ten tweede is de mate van detaillering belangrijk. Hoe authentieker jouw model er uit moet zien, hoe groter het modelschip zal zijn. Ligt je interesse vooral bij de grotere schepen, dan is het handig om voor je hele collectie dezelfde schaal te hanteren.

Een goed instapschaal is de schaal 1:700. Elke centimeter van je model is in werkelijkheid 7 meter. In deze schaal hebben fabrikanten als Revell en Airfix een mooie collectie historische schepen uit de Tweede Wereldoorlog op de markt gebracht. Wil je meer, kies dan voor het Japanse merk Tamiya dat onder modelbouwers zeer goed bekend staat om zijn haarfijne details. Zij hanteren de schaal 1:350. Echt grote modellen, op een schaal van 1:200, worden geleverd door het merk Trumpeter.