Wedstrijden met modelboten, een interessante hobby

Sinds de eerste radiografisch bestuurbare auto’s op de markt kwamen, is een nieuwe passie geboren. Hoewel elektrisch bestuurbare modeltreinen er al vele decennia waren en ook velen racebanen hebben gebouwd voor hun elektrisch bestuurbare racewagens, was het nu mogelijk om een voertuig overal te bewegen, onafhankelijk van netstroom. De radiografisch bestuurbare auto’s hebben inmiddels indrukwekkend gezelschap. Drones zijn in korte tijd immens populair geworden, zowel bij particulieren als bij zakelijke toepassingen. En op het water genieten we van radiografisch bestuurbare boten. Wie meer wil dan zijn model alleen maar laten rondvaren, kan overwegen om racewedstrijden met modelboten te bezoeken, of er zelfs aan mee te doen.download (6)

Overweeg je om mee te doen, zorg er dan wel voor dat je jouw boot volledig onder controle hebt. Een radiografisch bestuurbare boot kan een aardige geldinvestering zijn, zeker die boten die snelheden tussen de 60 km en 100 km per uur kunnen ontwikkelen. Dan is het echt van wezenlijk belang dat je jouw boot goed kunt besturen, kunt anticiperen op bochten, obstakels en andere bootjes en dat je in staat bent om snel in te grijpen als een abrupte koerscorrectie noodzakelijk is. Hoe meer ervaring je hebt, hoe kleiner de kans op schade.

Tijdens racewedstrijden voor modelboten worden regelmatig snelheden van tegen de 100 km per uur bereikt. Dit maakt ook het kijken naar racewedstrijden spannend en spectaculair. Maar zelf meedoen met jouw boot, dat geeft natuurlijk de meeste voldoening. In Nederland is bijvoorbeeld de Kennemer Modelboot Club zeer actief in het wedstrijdcircuit, zowel in eigen land als in het buitenland. Zo zijn ze op 7 en 9 april betrokken bij het powerboat treffen in Eersel. Modelbootclub De Branding organiseert op 13 en 14 mei het Nederlands Kampioenschap in Alkmaar. Internationale wedstrijden zijn bijvoorbeeld de 24-uur Offshore race op 26 en 27 mei in Parijs en de Internationale FSR in Northampton op 9 en 10 september. Racen met modelboten, het is echt een internationale passie geworden.