Wat is er te zien bij modelverenigingen?

Bij verenigingen die gespecialiseerd zijn in miniatuurmodellen zoals schepen, is alles te doen wat men maar mag verwachten van een stel modelbouwers. Vaak is een dergelijke club niet alleen bedoeld voor modelboten: met het aantal leden groeit dikwijls ook de diversiteit van de modellen: treinen, tanks en andere voertuigen zijn van harte welkom! Andere verenigingen hebben juist een specialisatie in iets anders dan boten, zoals treinen, auto’s of vliegtuigen. Alles is mogelijk! Er zijn zelfs verenigingen die modelsatellieten tentoonstellen.download (5)

Elk soort modelbouwvereniging heeft weer zijn eigen karakteristieke trekjes. Een club waar boten het thema zijn, heeft vaak een waterbak om de modellen in tentoon te stellen. Deze is vaak enkele tientallen vierkante meters groot. Dat moet ook wel, want sommige modelboten zijn wel twee meter! De boten kunnen hier rustig in dobberen, maar wanneer ze op afstand bestuurbaar zijn is dat natuurlijk des te leuker.

Bij een club met een luchtvaartthema zijn er dan weer andere dingen te doen. Hier heeft men vaak de mogelijkheid om de modellen aan het plafond te hangen, zodat de vliegtuigen echt lijken te vliegen. Soms is er ook een miniatuur landingsbaan voor de echte vliegtuigsfeer.

Modeltreinverenigingen hebben vaak een heus decorlandschap waar de meeste soorten modeltreinen op kunnen rijden. Hoe mooier het decor, hoe meer prestigieus de vereniging is, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het plezier. Ook bij clubs met modelauto’s ziet men vaak aantrekkelijk decor om de leden echt het gevoel te geven dat het echte voertuigen zijn.

Wie graag bij bij een modelbouwvereniging aan wil schuiven kan zich doorgaans tegen een kleine financiële bijdrage inschrijven bij een club in de buurt. De tarieven vindt men vaak op de site van de club. Natuurlijk heeft je voorkeur voor een bepaald soort modellen veel invloed op de vereniging die je gaat kiezen, maar uiteindelijk hebben alle clubs één ding gemeen: ze willen allemaal samen met veel plezier hun hobby bedrijven.